Unghia

2_03Ai unghii pe tot parcursul vietii. Acestea au inceput sa creasca inainte de a te naste.   Mai jos sunt descrise cele mai importante parti ale unghiilor si felul in care cresc acestea.
Matricea: fiecare unghie incepe sa creasca dintr-un buzunarel mic de sub piele. Aceasta este radacna ungiei si se numeste matrice. Matricea face in mod constant celule noi. Aceste celule le forteaza pe cele vechi sa se impinga in sus prin piele. In momentul in care unghia iese de sub piele adica se poate vedea aceste celue sunt moarte. De aceea taierea unghiilor  nu este dureroasa.
Cuticula:  este posibil sa fi auzit in studiile despre manichiura de cuticula. Aceasta este o prticca mica e piele care apare in locul in care unghia iese din pielea de pe deget. Protejeaza matricea si radacina pentru a nu intra germeni.
Lunula sau semiluna: este mica, albicioasa si are forma de semiluna si se vede uneori in partea de jos a unghiei. Este o parte a matricei. Uneori se vede doar pe degetele mari sau si la altele. Daca nu o uteti vedea nu e nicio problema, nu e mare lucru ea e tot acolo sub piele.
Unghiile cresc foarte lent iar cele de la picioare cresc mai lent decat cele de la maini.
In cazul in care in urma unui accident va pierdeti o unghie aceasta va creste greu, cam in jumatate de an. Daca pierzi o unghie de la picior ar putea dura un an si jumatate sa creasca din nou.
Unghiile cresc ma repede pedegetele mari si pe mana dreapta daca sunteti dreptaci sau pe stanga daca sunteti stangaci. Unghiile cresc mai repede ziua si vara.
Unghiile sunt realizate dintr-un material dur de proteine numit cheratina, la fel cum sunt la animale coarnele. La fel ca si parul si dintii, sunt un apendice al pielii.
Unghiile oamenilor s-au pastrat de la stramosii indepartati,care le foloseau pentru aparare.De-a lungul timpului unghiile au fost indicatori precisi ale diferitelor boli datorita formei si culorii lor,precum si indicatori ale carentelor de fier,zinc (a caror lipsa cauzeaza striatii pe unghii) si a complexului de vitamine B (a caror lipsa da fragilitate unghiilor).