Sterilizarea instrumentelor de manichiura

Sterilizarea instrumentelor de manichiura

O manichiura cu un aspect proaspat permite oricarei femei sa isi exprime stilul intr-o modalitate cat mai libera. Dar pentru a obtine o manichiura profesionala ustensilele folosite trebuie sterilizate in asa fel incat sa nu apara riscul contractarii unor boli contagioase. Instrumentele folosite pentru a ingriji manichiura in timp colecteaza si adapostesc bacterii daunatoare daca sunt lasate necuratate. In cazul in care echipamentele folosite nu sunt sterilizate in mod coresponzator, unele dintre cele mai comune afectiuni ale unghiilor, precum ciupercile sau infectii bacteriene se pot raspandi rapid, astfel crescand si riscul ca numerosi clienti sa contacteze o astfel de boala.
 
Un echipament indispensabil in orice salon este reprezentat de autoclava. Rolul acestuia este acela de a steriliza instrumentele de manichiura. Inainte ca acestea sa fie puse in autoclava, ele sunt curtate cu o solutie dezinfectanta si apoi bine clatite. Daca acestea sunt plasate murdare in echipament, solutia dezinfectanta este contaminata. Odata scufundate in solutie, autooclava se inchide. In mod normal 16 minute sunt indeajuns pentru un proces de sterliziare.
 
Atunci cand alegeti o solutie pentru sterilizarea instrumentelor cel mai indicat este ca aceasta sa fie recomandata de Agentia de Protectie a Mediului. Dezinfectantul ales trebuie sa distruga o paleta cat mai mare de bacterii, idiferent de natura lor.
 
Pastrarea instrumentelor se poate face in borcanele sterilizator. Inainte de a le depozita este esential ca acestea sa fie in prealabil dezinfectate in autoclava pentru a preveni contaminarea borcanului.
 
Igienizarea instrumentelor se face dupa fiecare manichiura. Niciodata nu utilizati un echipament de doua sau mai multe ori si de asemenea inainte de fiecare client si manichiurista trebuie sa se spele bine pe maini.
Luati in considerare achizitionarea unor pachete unice ce vor fi folosite doar pentru un singur client. Aceste pachete contin de obicei pila, buffer, impingator de cuticule din lemn de portocal si perie pentru manichiura. De fiecare data cand incepeti o noua manichiura deschideti si un nou pachet. Pentru un plus de imagine si in acelasi timp pentru a atrage cat mai multi clienti acest pachet la final poate fi daruit clientei pentru a le folosi la domiciliu. In acest fel oferiti siguranta clinetilor prin folosirea unor instrumente sigure.
 
Evitati sa puneti intr-un singur vas in care se gaseste solutie de dezinfectat instrumente folosite la mai multi clienti. Ideal este ca dupa fiecare folosire acestea sa fie puse in vasul cu solutie, lasate timp de 15 minute, apoi clatitie si transferate in autoclava, insa numai pe cele folosite o singura data. Pentru clientul urmator se schimba solutia de dezinfectat din vas si abia apoi se sterilizeaza urmatoarele ustensile.
 
De asemenea se folosesc tablemats de unica folosinta. Acestea sunt utlie in protejarea suprafetei mesei de lucru de diferite scurgeri. Dupa fiecare manichiura tablemat-ul se arunca, iar suprafata mesei este curatata cu dezinfectant.
 
Nu trebuie uitat faptul ca inainte de fiecare noua activitate, manichiurista trebuie sa se dezinfecteze pe maini folosind un sapun special sau solutii pe baza de fenoli, alcooli sau clorhexidina.