Istoria manichiurii

Istoria manichiurii

Cuvantul manichiura vine din combinatia latina de cuvinte “manus” insemnand mana si “cura” insemnand tratament. Arta manichiurii are o istorie indelungata. In zilele noastre manichiura inseamna un intreg sistem de ingrijire a mainilor care include ingrijirea pielii si unghiilor, tratamente medicale si tehnici de pictare si unghii false.


Acum 3000 de ani, oamenii din Egiptul Antic si China nu stiau de posibilitatile manichiurii contemporane. Ei isi acopereau doar varfurile unghiilor in culori stralucitoare in timp ce taranii erau obligati sa foloseasca tonuri pale.

Acum 600 de ani in China unii din nobili preferau sa isi picteze unghiile cu auriu si argintiu, si foloseau vopsea facuta din ceara, albusuri de oua, gelatina si cauciuc. In timpul dinastiei Ming femeile aristocrate isi pictau unghiile cu negru sau rosu si mai tarziu adaugaue metale pretioase pentru a scoate in evidenta lungimea unghiilor care era un simbol al statutului social.

3_400_05La inceputul secolului 19 la moda in America au fost unghiile scurte, rotunde. Femeile le acopereau cu uleiuri aromate si le stergeau cu un material fin. Manichiura era facuta cu instrumente de metal foarfece si acizi.

Instrumentele de manichiura au evoluat in 1830, doctorul Sits fiind primul care a folosit o pila din lemn de portocal pentru unghiile pacientei. Nepoata sa l-a urmat si a inventat un intreg instrumentar pentru unghii. Aceste instrumente erau ieftine si se gaseau peste tot in SUA unde fiecare femeie indiferent de statutul social le putea folosi.

Vopseaua acrilica a fost descoperita accidental de un alt medic si a devenit populara jucand un rol important in dezvoltarea industriei pentru manichiura.

La inceputul secolului 20 industria automobilelor inventeaza noi vopseluri care sunt adaptate pentru a colora si unghii. Oja roz apare in 1925 si devine instantaneu populara.  De atunci si moda manichiurii luna in care exista un punct in mijlocul unghiei restul fiind neacoperit.


In 1930 manichiura lunara se face cu tiate nuantele de rosu. Manichiura moderna este cu unghiile pilite oval si acoperite in totalitate cu oja rosie.

Mai tarziu odata cu dscoperirea substantelor de indepartare a ojei industria a crescut rapid. Fratii Joseph si Charles Revsoni au fondat Revlon Company care producea oja bazata pe pigmenti nu pe vopsea. Aceasta a creat posibilitatea obtinerii diverselor nuante. Max Factor oferea oja tuquise si tonuri dominante de rosu trimitand manichiura intr-o noua era.

In 1937 in america au aparut intaritoarele pentru unghii.

In 1950 manichiura era una din cele mai importante ramuri ale industriei cosmetice. Bazele manichiurii devin publice prin intermediul unor stilisti si manichiuristi.

Anii ’70 a fost perioada acrilica a manichiurii. Profesia de designer manichiurist a fost definita ca persoana care poate sa picteze si sa decoreze unghii. Ecesti sepcialisti au devenit cei care au dictat moda.

In zilele noastre manichiura a ajuns la nivel de arta si este nelipsita in viata oricarei femei de succes.