De ce ingalbeneste oja unghiile?

De ce ingalbeneste oja unghiile?

1_400_419Unghiile sunt formate din celule epidermice tari, bine compactate, fiind aceleasi celule care alcatuiesc pielea ta. Aceste celule sunt considerate a fi moarte si sunt umplute cu o proteina numita keratina.

Ca si pielea, unghiile au nevoie sa fie expuse la oxigen pentru a ramane sanatoase. Keratina din compozitia lor le permite sa lase apa sa treaca prin ele. Cresterile neregulate, exfolierea si ruperea pot fi semne ale unot posibile probleme de sanatate. Unghiile galbene pot indica poriazis sau o infectie fungica, ori pot fi cauzate de boli pulmonare au fumat. In multe cazuri insa, unghiile galbene sunt rezultatul colorarii prin contatul cu anumite alimente sau substante chimice, cum ar fi cele din oje.

Ce contine oja?
Oja de unghii, cunoscuta si sub denumirea de smalt de unghii, a evoluat de-a lungul secolelor datorita cercetarii stiintifice. Cele mai multe lacuri de unghii de pe piata de astazi sunt non-toxice, dar contin substante chimice pentru a ajuta la aplicare, uscare, luciu si aderenta e lunga durata a unghiilor.

Ingredinetele care sunt astazi in oja sunt:

- Un agent formator de film, cel mai adesea nitroceluloza, care este , de asemenea utilizat in pictura auto.

- Un solvent, care reprezinta partea volatila din lacul de unghii.

- Diluanti, precum acetatul de etil, care scad si stabilizeaza viscozitatea solventului, inpiedincand in acelasi timp separarea nitrocelulozei.

- Rasini si plastifianti, cum ar fi ftalat de dibutil si ulei de ricin, pentru a asigura finisarea oferita de lac.

- Pigmenti si, uneori, particule reflectorizante, pentru a da ojei culoare.

- Substante chimice suplimentare pentru a regla vascozitatea ojei, care afecteaza usurinta de aplicare si timpul de uscare.

- Stabilizatori ultravioleti care impiedica oja sa-si schimbe culoarea in lumina UV.

In ultimii ani, producatrii au introdus oja pe baza de apa. Aceasta inca are nevoie de un agent de film, un solvent si pigmenti, dar producatorii incearca sa evite folosirea solventilor petrochimici. Grupul tinta pentru acest gen de oja este reprezentat de persoanele care preznta sensibilitate la anumite ingrediente din oja, dar si cei care vor sa protejeze mediul.

Cand vine vorba de oja, ingalbenirea unghiilor apare ca urmare a absorbtiei unor pigmenti din oja. Urme de rosu, de la roz deschis la visiniu inchis, sunt nuantele cele mai des folosite de femei, iar cele mai inchise la culoare sunt cele care cel mai probabil iti vor pata unghiile.

Deoarece keratina din unghii poate absoarbe lichide, unghiile pot absorbi oxizii de fier din oja. Drept urmare, unghiile tale pot prezenta pete galbene sau maronii chiar si dupa ce ai indepartat oja.