Curiozitati despre unghii

Curiozitati despre unghii

Curiozitati unghii        Nu de putine ori ni s-a intamplat sa fim atenti la manichiura celui din fata noastra si sa-l caracterizam pe acesta si in functie de igiena pe care o au unghiile lui. Este incredibil cum acest mic detaliu poate dezvalui despre un om atat de multe calitati sau defecte, iar lipsa ingrijirii acestora ne poate crea o prima impresie foarte proasta. Iata cateva curiozitati dintre cele mai interesante legate de acest subiect aparent banal, dar deosebit de vasta. In continuare, curiozitati despre unghii:

        Unghiile cresc in medie cu 3,4 milimetri pe luna – poate ca acest lucru nu vi se pare atat de interesant, insa, ce este cu adevarat nou pentru noi, este faptul ca unghiile de la mana folosita in mod curent, cresc cu o mai mare rapiditate decat celelalte. De exemplu, in cazul unui stangaci, unghiile mainii stangi vor creste mai repede decat unghiile mainii drepte. Curios, nu? Toate acestea in timp ce, unghiile picioarelor cresc in mediu cu 1,5 milimetri pe luna.

        Petele albe de pe unghii NU indica o deficienta de calciu – chiar daca am auzit de foarte multe ori faptul ca o pata alba de pe unghia noastra semnaleaza lipsa calciului din organism, acesta este unul dintre cele mai des auzite mituri. Adevarul este ca petele albe sunt comune, inofensive si nu indica niciun deficit specific de vitamine. Cel mai probabil, acestea sunt semne ale traumatismelor anterioare ale placii unghiilor – partea grea a unghiei – sau matricea – sursa placii unghiilor, care este situata sub cuticula, sub piele. Prin aceste traumatisme intelegem plierea, lovirea sau aplicarea presiunii pe unghie – exact ca in cazul unei bucati de plastic limpede, care lovita, creaza un punct alb.

Manichiura        Unghiile si parul sunt alcatuite din acelasi “material” – intr-adevar, atat parul, cat si unghiile sunt formate din keratina, insa modul de compunere este diferit. De aceea, numeroase alimente care sunt bune atat pentru par, cat si pentru unghii. O dieta variata, bogata in vitamine, fructe, antioxidanti, legume, proteine si minerale este esentiala pentru unghiile si parul sanatoase, puternice si ingrijite.

       Unghiile barbatilor cresc mai repede decat unghiile femeilor – da, insa cu o mica exceptie: sarcina femeii.

      Unghiile sunt ceea ce separa primatele de mamifere – in timp ce majoritatea mamiferelor au gheare, unghiile sunt ceva ce disting categoric primatele (inclusiv oamenii) de restul mamiferelor.Oamenii de stiinta cred ca primatele si-au pierdut ghearele si pe parcurs si-au imbunatatit dexteritatea cu ajutorul unghiilor.

      “Mancatul/rosul unghiilor” se numeste onechofagie – un obicei vechi, intalnit cu precadere in randul copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani il reprezinta rosul unghiilor. Conform studiilor, dar majoritatea oamenilor se opresc singuri din a face acest lucru pana la varsta de 30 de ani. In timp ce mancatul unghiilor este in mare masura inofensiv (desi nesanatos), riscurile posibile pentru sanatate includ contributia la infectii cutanate, probleme digestive si, nu in ulimul rand, un aspect ingrozitor al unghiilor.Unghii naturale

     Unghiile sunt o fereastra catre organism – verificarea periodica a unghiilor tale poate dezvalui despre corpul tau grave probleme. Un dermatolog bine instruit va putea spune despre sanatatea dumneavoastra generala foarte multe lucruri, doar examinandu-va unghiile. De la decolorarea patului unghiilor (albastru inseamna boala pulmonara), pana la capilarele in cuticule (boala autoimuna). Deci, daca vedeti ceva gresit sau neobisnuit, ca o pata maro-inchis pe cuticula dumneavoastra, consultati un medic. Acesta este principalul motiv pentru care numerosi tehnicieni maniciuristi recomanda ca intre vizitele la salon sa existe pauze regulate, destul de lungi – pentru a observa posibilele nereguli.

      Unghiile cresc mai repede vara decat iarna – Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, diferite momente ale anului, precum si varsta, genele si o multime de alti factori pot modifica viteza de crestere a unghiilor.

Manichiura Pedichiura     Cuticulele au un scop – motiv pentru care multi experti recomanda sa nu le eliminati in scopuri estetice. Cuticula este acolo pentru a sigila organismul de umezeala si germenii din mediu, de aceea este foarte important sa nu o taiati; cuticula trebuie tratata cu grija si lasata pe loc cat mai mult posibil.

      Unghiile au nevoie de sange pentru a supravietui - V-ati intrebat vreodata de ce unghiile dumneavoastra cad uneori dupa o vatamare a degetului? Iata explicatia: deoarece placile de unghii au nevoie de fluxul sanguin, de oxigenare si de substante nutritive pentru a creste in mod normal. O ranire prin strivire sau lovire poate intrerupe conexiunile delicate, microscopice care asigura nutritia unghiei.