Cum tratam infectiile unghiilor

Cum tratam infectiile unghiilor

paronychia1Unghiile sunt mai mult decat simple straturi protectoare pentru degetele sensibile. Unghiile tale au viata, sunt parti ale corpului tau care cresc, si prin urmare se pot imbolnavi la fel ca si restul corpului. Infectii ale unghiilor si a pielii din imprejur pot aparea ca urmare a unor rani, a unghiilor crescute in carne, a unghiilor rupte si desprinse si a altor conditii mai grave. Infectiile nu cauzeaza doar durere, ci pot afecta felul in care unghiile tale cresc si pot avea un impact asupra starii generale de sanatate.

Unghiile par foarte diferite de stratul exterior al pielii, cunoscut sub denumirea de epiderma, dar ele nu sunt altceva decat un strat intarit al epidermei. Pe partile corpului unde pielea este mai groasa, precum palma, epiderma contine 5 straturi – la varfurile degetelor de la maini si de la picioare, aceste straturi exterioare se intaresc, formand unghiile. Unghii, compuse dintr-o proteina numita keratina, protejeaza tesutul sensibil de dedesubt  si fac posibilia utilizarea degetelor pentru diferite activitati (scarpinat, zgariat etc).

Infectia apare atunci cand corpuri straine, precum virusii, ciupercile si bacteriile, intra in contact cu corpul. Infectiile pot parea probleme usoare, dar ele pot devenii complicatii grave mai ales pentru persoanele care prezinta si alte conditii medicale, sau daca nu sunt tratate si se raspandesc. Semne ale infectiei includ roseata, umflaturi, iritatii si durere. Tesutul infectat de cele mai multe ori este mai cald si mai fin la atingere si poate produce puroi.

Daca faci chimoterpaie este posibil sa prezinti cateva simptome ca urmare ale acetor medicamente puternice, care ataca celule din corpul tau care se dezvolta rapid, precum cele dinpar si unghii, ceea ce te face sa fii mai predispusa infectiilor si a vatamarii unghiilor. Pe durata tratamentului cu chimoterapie, poti prezenta  cateva schimbari la nivelul unghiilor, precum: invinetire, aparitia unor pete sau crestaturi, pot deveni uscate si subtiri si pot creste mult mai incet.

Tratarea diferitelor tipuri de infectii de la nivelul unghiilor, presupune diferite tratamente pentru ca unele infectii pot fi tratate mai usor decat altele. Infectiile cu ciuperci, inlusiv cele de drojdie, pot fi incapatanate si de multe ori trebuie sa apelezi la tratament. Daca banuiti ca avet o infectie fungica a unghiei, consultat-ti medicul.  Un doctor poate unghiile infectate in diferite moduri. O metoda este aceea de a prescrie un medicamet oral antifungic care ajuta noua unghie sa creasca fara a mai fii afectata de ciuperca. Un astfel de tratament se ia de obicei intre 6 si 12 saptamani si vei scapa complet de ciuperca abia dupa 4 luni. Medicamentele antifungice au si cateva efecte secundare, precum iritatiile si leziuni hepatice.

Pentru infectiile medii, doctorul iti poate prescie ciclopirox, un lac de unghii antifungic care trebuie folosit zilnic timp de o saptamana. Dupa o saptamana, stergi unghia cu alcool si reiei tratamentul, repetand procedura saptamanal de 52 de ori. Acest tratament trebuie folosit timp d un an de zile, insa nu ofera nicio certitudine ca vei scapa complet de infectie. Medicul poate recomanda de asemenea aplicarea unei creme care contine uree, sau poate debrida unghia infectata pentru a grabi procesul de vindecare.

Pentru infectiile severe, foarte dureroase, precum paronichie si pseudomonas, se cre un tratament  diferit. Persoanele cu infectii bacteriene pot atenua durerea si umflaturile prin inmuierea mainilor sau a picioarelor in apa calda de 3-4 ori pe zi. Doctorul poate prescrie un antibiotic oral sau local, in funtie de cauza infectiei.