Ce spun unghiile despre sanatate

Ce spun unghiile despre sanatate

Arunca o privire asupra unghiilor. Sunt puternice si sanatoase? Sau sunt uscate, cu zone de culoare anormale, bolnave? Multe dintre problemele unghiilor pot fi evitate cu o ingrijire corespunzatoare. Altele cu tratament medical.

Unghiile tale, formate din straturi lamelate de cheratina, incep sa creasca de la baza, imediat sub cuticule. Cand apar celule noi, celulele vechi devin tari si compacte si la un momentad cad. Unghiile sanatoase sunt fine fara denivelari si striatii. Au o culoare uniforma, consistenta si sunt lipsite de puncte sau de coloratii. Uneori unghiile dezvolta riduri care devin mai proeminente odata cu trecerea timpului. De asemenea pe unghii pot aparea linii albe sau puncte, care se datoreaza loviturilor dar dispar in general pe masura ce unghia creste.

3_02Nu toate aceste aparitii pe unghii sunt normale. Se recomanda consultarea unui medic sau a unui dermatolog daca observi:

- schimbari de culoare, cum ar fi ecolorarea unghiei sau parti intunecate dedesubtul acesteia.

- schimbari de forma, cum ar fi unghii curbate.

- ingrosari sau subtieri ale unghiei

- dezlipirea unghiei de tesutul incojurator

- sangerari in jurul unghiei

- parti rosii sau zone dureroase in jurul unghiei.

Pentru a iti mentine unghiile in stare buna si sanatoasa, urmeaza acesti pasi simplii:

Pastreaza-ti unghiile uscate si curate. Acest lucru previne aparitia bacteriilor si a fungilor, sau a altor organisme sa se dezvolte sub unghii. Poarta manusi cu interior de bumbac cand speli vasele, faci curatenie sau folosesti substante chimice.

Ingrijeste-ti si pileste-ti unghiile. Foloseste foarfeci ascutite. Taie-ti unghiile drept apoi rotunjeste colturile intr-o curba usoara. Este posibil sa fie mai usor sa tai si sa pilesti unghiile cand sunt moi, cum ar fi dupa baie.

Foloseste creme si lotiuni. Cand folosesti crema de maini, da si pe unghii si pe cuticule.

Nu folosii unghiile in mod abuziv. Pentru a preveni distrugerea unghiilor nu le folosi ca isntrumente de ridicare, ciupire sau racaire.

Nu iti musca unghiile si nu iti smulge cuticulele. Aceste obiceiuri distrug unghia, chiar si o mica fisura longitudinala in unghie lasa sa intre bacteriile si poate duce la infectii.

Inlatura colturile. Poti avea mari probleme din cauza colturilor netaiate.

Nu ignora problemele. Daca ai o problema cu unghiile care nu dispare singura sau e asociata cu alte semne si simptome, viziteaza medicul dermatolog pentru o evaluare.

Unghiile tale pot furniza informatii asupra sanatatii, dar stii care sunt acestea?

2_02Sindromul unghiilor galbene. Unghiile sunt galbene, casante si cresc foarte greu. Unghiile afectate pot sa se desprinda de cuticule si pot cadea pur si simplu. Acest sindrom este asociat cu probleme respiratorii, ca bronsita cronica, dar pot fi si o simpla boala a mainilor (lymphedem).

Mici adancituri si denivelari pe unghie este un simptom comun celor care au psoriasis, o boala care se manifesta sub forma unor portiuni cu aspect de solzi pe fata. De semenea, aceste denivelari pot fi cauze ale unor probleme imunitare care cauzeaza pierderea parului.

Curbarea unghiilor se intampla de obicei la persoanele in varsta. Este uneori rezultatul lipsei de oxigen in sange sau poate fi un semn de boli cardiovasculare, SIDA etc.

Unghiile cu forma de lingura sunt firvae si adancite spre interior. Adancitura este de obicei atat de mare incat poate tine apa. Sunt un semn de deficit de fier sau hemocromatoza, in care corpul absoarbe prea mult fier din alimntatie. Pot fi de asemenea asociate cu probleme cu inima si hipotiroidism.

Unghiile Terry, au de obicei o linie intunecata aproape de varf. Poate fi atribuit inaintarii in varsta dar in alte cazuri poate fi un semn de diabet si de congestie cardiaca.

Adanciturile liniare tranzversale sunt sentulete care traverseaza unghia. Acestea apar atunci cand unghia este inca sub cuticula daca aceasta din urma este bolnava. Problema apare in diabet sau probleme vasculare periferice. Poate fi asociata si c pneumonie, meningita, convulsii sua deficienta de zinc.

Onycoloza, boala in care unghiile devin subtiri, si se desprind de degeet. Uneori detasarile se produc cu infectii si sangerari. In alte cazuri detasareaunghiilor se produce din cauza consumului de medicamente cum ar fi intaritoare pentru unghii. De asemenea si psoriasisul sau problemele toroidiene pot duce la detasarea unghiilor.