Afectiunile unghiilor

Afectiunile unghiilor

Cuvantul manichiura deriva din latinul MANUS (mana) si CURA (grija), ceea ce poate insemna grija fata de maini. Plecand de la aceasta premiza orice manichiursita trebuie sa cunoasca cat mai multe detalii despre afectiunile unghiilor pentru a nu contacta chiar ea astfel de boli, pentru a impiedica raspandirea acestora si, nu in ultimul rand, pentru a nu aduce prejudicii clientelor. In continuare sunt prezentate cateva afectiuni ale unghiilor, cel mai des intalnite.
 
a) Onychomicoza - este o infectie cauzata de paraziti vegetali. Se prezinta ca o incarcatura albicioasa sau ca striuri galbene in interiorul unghiei.
 
Boala porneste de la partea libera si se raspandeste catre radacina. Portiunea infectata este groasa si decolorata, iar pe masura ce infectia avanseaza, apar iregularitati de grosime, straturile infectate se desfac de unghie si lasa sa se vada partea vatamata.
 
b) Paronychia - este o infectie ce se prezinta ca o inflamare a tesutului de jur imprejurul unghiei.
 
c) Onychia – reprezinta inflamarea matrixului si se datoreaza infectarii cu bacterii din cauza instrumentelor pentru manichiura.
 
d) Onychocryptosis – este descrisa ca unghii incarnate care pot duce la aparitia infectiei datorita pilirii exagerate a unghiilor in partea laterala.
 
e) Onychoptsosis – este caderea unghiilor (una sau mai multe) si are drept cauza sifilisul.
 
f) Onycholysis - departarea unghiei de patul ei dar fara sa cada. Denota boli interne.
 
Daca manichurista intalneste cazuri in care nu reuseste sa isi dea seama ce anume a provocat modificari ale unghiilor sau oricare dintre afectiunile descrise mai sus nu trebuie aplicate unghii flase indiferent de tip. Daca unghia este slabita dar nu prezinta forme grave sau boli de piele se pot executa aproape toate tipurile de manichiura cunoscute.
 
-  unghia curbata foarte mult peste deget indica existenta unor boli cronice. Daca nu sunt transmisibile se poate executa manichiura.
 
- desprinderea unghiei de patul unghial indica aparitia sau existenta unei infectii ori prezenta unor ciuperci. In acest caz este interzisa manichiura de orice fel.
 
- infectia matrix-ului se manifesta ca un tesut inflamat in interiorul caruia se depoziteaza puroi in imediata vecinatate a bazei unghiei. Aceast boala este considerata contagioasa. Nu se executa nici un fel de manichiura. Se recomanda cu tact consultul medicului.
 
- unghia ridicata este cauzata, de regula, de aparitia unor micoze. Aceasta se prezinta astfel: unghia se situeaza la un nivel mai ridicat de piele, sub care se afla mai multe straturi de celule moarte, intrerupte pe alocuri de goluri. Nu se executa nici un fel de manichiura, se recomanda consultul medicului.
 
In astfel de cazuri cand clienta care a fost trimisa la medic se reintoarce la salon dupa un interval de timp si doreste sa i se faca manichiura, i se cere o hartie doveditoare ca a făcut un anumit tratament si este in perfecta stare de sanatate. Se informeaza clienta despre aceasta hartie pe care va trebui sa o elibereze medicul atunci cand i se recomanda consult de specialitate, astfel incat la revenirea in salon sa prezinte cu actul respectiv, parafat si intocmit de medicul specialist