7 probleme ale unghiilor pe care nu trebuie sa le ignori

7 probleme ale unghiilor pe care nu trebuie sa le ignori

leuconichie1_400Unghiile pot oferi informatii importante despre starea ta de sanatate, dar stii cum sa citesti semnele oferite de acestea? Mai jos iti vom prezenta 7 conditii ale unghilor care cer atentie medicala.

  1.  Sindromul unghiilor galbene – unghiile se ingroasa, iar cresterea acestora incetineste. Acest lucru duce la o dcolorare galbuie a unghiilor. Unghiile afectate de sindromul unghiilor galbene ar putea fi lipsite de cuticule si se desprine de patul unghial în locuri. Sindromul unghiilor galbene este adesea un semn al bolilor respiratorii, cum ar fi bronsita cronica. Sindromul unghiilor galbene poate avea, de asemenea, legatura cu umflarea mainilor (limfedem).
  2. Psoriazisul unghiilor – reprezinta corodarea si idicara unghiilor. Aceasta afectiune este caracterizata prin portiuni solzoase pe piele si poate fi legata de tulburari ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sindromul Reiter si alopecia areata (o boala autoimuna care determina pierderea parului).
  3. Unghiile mari, bombate, sub forma de bulb – acestasta forma aunghiilor apare atuci cand varfurile degetulor se maresc iar unghiile se rotunjesc si se curbeaza intr-un mod ciudat. Acesta este rezultatul oxigenului scazut din sange si ar putea indica diferite tipuri de boli pulmonare. Aceasta afectiune este asociata si cu bolile inflamatorii intestinale, boli cardiovasculare, boli heatice si SIDA.
  4. Unghiile lingura (koilonichie) sunt unghiile moi, scobite in afara. Scobitura formata in unghie este de obicei suficient de mare cat sa sustina o picatura de lichid. De multe ori, unghiile lingura sunt un semn de anemie, deficit de fier sau o afecțiune a ficatului cunoscută sub numele de hemocromatoza, in care organismul absoarbe prea mult fier din alimentele pe care le mananci. Unghiile lingura, pot fi, de asemenea, asociate cu boli de inima si hipotiroidism.
  5. Unghiile lui Terry – in cazul acestei conditii, varful fiecarei nghii are o banda de culoare inchisa. Uneori, acest lucru poate fi atribuit procesului de imbatranire. In alte cazuri, acesta poate fi un semn al unei conditii subiacente severe, cum ar fi boli hepatice, insuficienta cardiaca congestiva sau diabet.
  6. Liniile lui Beau – sunt crestaturi de-a lungul unghiilor. Cavitatile pot aparea atunci cand cresterea in zona de sub cuticula este întrerupta de leziuni sau boli grave. Conditii asociate cu liniile lui Beau includ diabetul zaharat necontrolat si boli vasculare periferice, precum si boli asociate cu febra mare, cum ar fi scarlatina, rujeola, oreion si pneumonie. Liniile lui Beau poate fi, de asemenea, un semn de deficienta de zinc.
  7. Cu o afectiune cunoscuta sub numele onicoliza, unghiile se pot separa de patul unghial. Uneori, unghiile desprinse sunt asociate cu un leziuni sau infectie. In alte cazuri, separarea unghiilor este o reactie la un anumit drog sau produs comercial, cum ar fi intaritori de unghii sau adezivi.