5 infectii pe care le poti lua de la salonul de cosmetica

5 infectii pe care le poti lua de la salonul de cosmetica

Cele mai multe saloane de unghii fac o intreaga parade pentru afacere. Unghiile sunt taiate, pilite, picioarele se scufunda in cada, cuticulele sunt imoinse inapoi si impodobite, se folosesc geluri de lustruit, si in timp ce de la majoritatea saloanelor vei pleca multumita cu o manichiura perfecta, atat tu cat si angajatii salonului sunteti supusi riscului de a va imbolnavi.

Cum poate o simpla vizita la salon sa te trimita la doctor? Toate procedeele aplicate dovedesc ca nu este neobisnuit pentru maini si picioare sa fie tratate in acest fel, dar cand se produc rani deschise si contact piele cu piele contactul dintre piele si diverse suprafete poate duce la preluarea bacteriilor si virusurilor.

4_02

1. Boala picioarelor de atlet

In ciuda numelui, aceasta boala afecteaza nu doar persoanele care practica atletism. Este numele popular pentru “tinea pedis”, o infectie fungica ce necesita un mediu umed pentru a se raspandi.

Din pacate baile din saloanele de pedichiura ofera un mediu propice, deoarece o multime de personae le utiizeaza si nu toate respecta normele de igiena. In cazul in care un salon nu curate periodic cazile dupa fiecare client, sansele de a parasi centrul cu o infectie fungica cresc. De asemenea, ciuperca nu este usor de indepartat de pe suprafete de aceea o simpla substanta de curatare nu o poate indeparta. Utilizarea frecventa a unui agent de curatare anti-fungic este cel mai bun mod de a preveni infestarea clientilor. Un tratament spa se presupune ca ar trebui sa tea jute sa te simti ca o printesa, astfel incat sa ajungi acasa sis a te simti bine.

Negii

Un detaliu prezent in saloanele de unghii care nu este prezentat nicaieri sunt bolie contagioase ale pielii. Cu toate mainie si picioarele care trec printr-un salon zilnic, sansee sunt solide ca unele dintre acestea sa aiba negi pe ele.

Negii sunt cauzati de un virus contagios numit papillomavirus uman (HPV). Exista multe tulpini diferite ale virusului (cum ar fi si cel care cauzeaza cancerul  de col uterin), dar numai cateva tipuri diferite stimuleaza producerea celulelor pielii ducand la aparitia negilor.

Negii se raspandesc prin contact persoana la persoana, atunci cand HPV intra in contact cu o leziune la nivelul pielii. Mainie joaca ro de gazda atat la negi cat si la veruci Palmer. Si pe degetele de la  picioare pot exista de asemenea, veruci si negi, pe cand pe talpa se dezvolta codioamele plantara care cresc spre interior din cauza presiunii dintre picior si sol. Toate acestea sunt contagioase.

Negii se pot raspandi daca un salon foloseste aceeasi piatra ponce pentru mai multi clienti. Cele mai multe saloane folosesc pietre de unica folosinta sau iti poti adduce propria piatra pentru a reduce riscurile. Ar trebui de asemenea sa frecventezi saloanele in care angajatii poarta manusi.

Gripa porcina

HPV nu este singurul virus pe care il poti lua de la spa. H1N1 isi face, de asemenea,  aparitia .

H1N1 este o tulpina extreme de contagioasa a virusului gripei. Un motiv important pentru aceasta este faptul ca majoritatea oamenilor nu au imunitate la e, fiind un virus nou. Acesta se raspandeste la fel ca virusul gripei – cineva infectat tuseste, stranuta sau atinge diverse suprafete dupa ca si-a atins gura respective nasul. Virusul poate supravietui in afara corpului pana la 8 ore ceea ce inseamna  ca un client poate infecta din gresala salonul cu acest virus. Cu tot contactul mana-corp nu este greu de inteles de ce gripa se poate raspandi rapid in randul angajatilor.

Cum poate fi evitat? In mod ideal, angajatii salonului ar trebui sa poarte manusi de unica folosinta pentru fiecare client si manusi intre intalnirile cu diversi client. Toate instrumentele trebuie sa fie tratate cu germicide chimice. Si in cazul in care vedeti ca un angajat prezinta simptome de gripa  va puteti reprograma.  De asemena daca sunteti infectat cu H1N1 , sau prezentati simptome  de gripa , puteti anula programarea indiferent de cat de multa nevoie de atentie au unghiile.

MRSA

Daca ati fost atenta la stirile din ultimii ani, ati observant probabil ca s-au inmultit infestarile cu stafilococi meticilino-rezistenti, dintre care amintim Staphylococcus Aureus. Infectia cu acest stafilococ poate duce la cicatrici severe, amputatii si char moarte daca nu e tratat la timp, si este rezistent la antibiotic. Desi nu este cunoscut, MRSA s-a extins la saloane de unghii, ceea ce duce la infectii pe maini si sub unghii. Siptomele apar de obicei in 24 de ore si se manifesta prin dureri si imposibiitatea de a indoi sau folosi degetele. Pielea umflata si rosie din jurul zonei infectate o va face usor de observat.

MRSA se poate raspandi prin instrumente nesterilizate si atingeri. Ustensilele trebuie inmuiate in solutie dezinfectanta timp de 10 minute apoi tratate cu un agent de sterilizare. Cazile  pentru picioare ar trebui sa fie curatate si dezinfectate dupa fiecare client.

Mycrobacterium fortuitum

2_400_18

Aceasta bacterie s-ar putea sa-ti dea motive serioase sa nu te mai epilezi pe picioare. O puteti obtine din cazi pentru picioare, in saloanele de cosmetic, si riscul este ridicatatunci cand o baie este precedata de epilare.

Ce presupune o infectie cu M. Fortuitum? Se prezinta ca niste oparituri pe picior. Aceste zone pot fi inconjurate de vezicule mici. Uneori se vindeca de la sine dar pot persista si se pot transforma in rani deschise. Pot fi indepartate de un profesionist dar din nefericire pot ramane cicatrici vizibie.

Pentru a evita obtinerea bacteriei trebuie sa se acorde o importanta deosebita sterilizarii instrumentelor. Nu ezitati sa intrebati la salonul de cosmetica metodele utilizate pentru a steriliza instrumentele. La urma urmei doriti sa va rasfatati, dar  nu cu bacteria M. Fortuitum.